2011. október 5., szerda

MÁGIKUS VILÁGKÉP I.: A teremtés előtt

Kezdetben volt az Őskáosz.
A mindenség ősszubsztanciája, zabolátlan energiák végtelenje, ami szüntelen viharokban emészti és szüli újra önmagát.
Nem anyagi, nem is anyagtalan, mégis mindkettő egyszerre.
A formát nem öltött lehetőségek határtalan potenciálja, alaktalan semmi, ami mégis egyszerre minden, ami van, volt, valaha lehet, vagy lehetett volna. A végtelen lehetségesség.
A valóság első koherens mintázatának kikristályosodása, az anyag és a tudat megszületése előtt kizárólag ebből állt a mindenség. Nem léteztek istenek, vagy egyéb lények, sem anyag, sem maga a lét, vagy nemlét. Sem alakot öltött forma, vagy akár egyetlen kialakult mintázat. Csupán mindezek korlátlan lehetségessége: az Őskáosz.

Ugyanakkor maga a ’Teremtés előtt’ kifejezés csupán viszonylagos, mivel az idő természete mindmáig vitatott. A két legismertebb elmélet szerint:
a)      Az Idő az Őskáosz mellett a mindenség egyetlen örök szubsztanciája, már azzal együtt is létezett
b)      Az Idő az Őskáosz végtelen lehetségességéből elsőként formát öltött valóság: a saját farkába harapó kígyó, ami öntudatára ébredve megrázta magát, és az általa fölvert hullámokból születtek az első istenek

A két álláspont a mágiaelméleti körökben állandó vita tárgya, ezért nem tudni azt sem, milyen hosszú volt a káosz uralma; hogy eónok végtelen során át, vagy csupán egyetlen pillanatig tartott-e. Talán semeddig és mindörökké egyszerre, hiszen talán még az idő sem létezett.
Egyvalamiben azonban egyetértenek a tudós fők: a korszak az első istenek öntudatra ébredésével, a teremtés első mozzanatával ért véget.

A sorozat további megjelent részei itt olvashatók.

A kép forrása: Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése